hej,
Od czego zależy widoczność hotspota na mapie? Mam wpisane miasto i QTH lacator, a na mapie nie pojawia się.
pozdrawiam 73
MW7YEE
Dashboard Orange Pi Zero V1 + Hat SA818 - PrimeNode By.SQ7UTP
-
Marcin SQ7UTP
Re: Dashboard Orange Pi Zero V1 + Hat SA818 - PrimeNode By.SQ7UTP
Heyka.MW7YEE pisze: 22 lut 2026, 19:34 hej,
Od czego zależy widoczność hotspota na mapie? Mam wpisane miasto i QTH lacator, a na mapie nie pojawia się.
pozdrawiam 73
MW7YEE
Najwidoczniej coś gdzieś źle wpisałeś, na ten moment nie widzę byś był zalogowany więc nie mam jak na to zerknąć, ale wpisałem Twój lokator i działa dobrze
zerknij w pierwszej kolejności czy dobrze wpisałeś lokator
Pozdrawiam
Raczej dobrze, spacji nie zostawiłem za locatoremMarcin SQ7UTP pisze: 22 lut 2026, 22:18Heyka.MW7YEE pisze: 22 lut 2026, 19:34 hej,
pozdrawiam 73
MW7YEE
Najwidoczniej coś gdzieś źle wpisałeś, na ten moment nie widzę byś był zalogowany więc nie mam jak na to zerknąć, ale wpisałem Twój lokator i działa dobrze
Pozdrawiam
Po kilku restartach pojawił sięMW7YEE pisze: 23 lut 2026, 10:23Raczej dobrze, spacji nie zostawiłem za locatoremMarcin SQ7UTP pisze: 22 lut 2026, 22:18Heyka.MW7YEE pisze: 22 lut 2026, 19:34 hej,
pozdrawiam 73
MW7YEE
Pozdrawiam
-
Marcin SQ7UTP
Heyka!MW7YEE pisze: 23 lut 2026, 10:26Po kilku restartach pojawił sięMW7YEE pisze: 23 lut 2026, 10:23Raczej dobrze, spacji nie zostawiłem za locatoremMarcin SQ7UTP pisze: 22 lut 2026, 22:18
Heyka.
Pozdrawiam![]()
Fajnie ze się udało, ale patrząc na screen od Ciebie zostawiłeś przerwę przed lokatorem być może wklejając zawartość?
Aż z chęcią zobaczę u siebie, aczkolwiek jeśli tak będzie jak myślę to przy kolejnej aktualizacji zablokuje możliwość pozostawienia pustego pola przed zawartością QTH Locator
Vy 73 de Marcin SQ7UTP
Marcin SQ7UTP - jest szansa abyś zmienił format podawania ctcss ?

obecnie wychodzi że jest 770Hz i CHIRP wariuje.

z góry dziękuję MArcin M0IQF

-
Marcin SQ7UTP
Heyka !D4A pisze: 23 lut 2026, 12:07 Marcin SQ7UTP - jest szansa abyś zmienił format podawania ctcss ?
Wieczorkiem zerknę i poprawię
Dam znać jak puszczę aktualizacje.
73 Marcin SQ7UTP
-
Marcin SQ7UTP
Cześć wszystkim! 
Ostatnie dni były bardzo pracowite. Przeanalizowałem Wasze sugestie i postanowiłem mocno skupić się na wygodzie użytkowania (UX) oraz szybkości obsługi naszego systemu z poziomu przeglądarki.
Z przyjemnością ogłaszam, że właśnie wjechała potężna aktualizacja PrimeNode do wersji V1.3! System wchodzi na zupełnie nowy poziom interaktywności.
Co nowego w wersji V1.3?
1.
Smart Config (Koniec z ręcznym wpisywaniem TG!)
Dodawanie grup z palca w konfiguracji bywało uciążliwe. Teraz po kliknięciu w pole "Startowe TG" lub "Monitorowane TG" wyskakuje piękny, dotykowy panel. System sam zaciąga Twoje ulubione grupy z zakładki DTMF! Wyklikujesz to, co chcesz (pojedynczo lub jako listę), a system sam układa to w zgrabne "pastylki".

2.
Szybkie Przełączanie (Quick-Dial) i Wizualizacja TX
Kafelki węzłów i znaczniki na mapie teraz dynamicznie pulsują na czerwono, gdy ktoś nadaje. Widzisz kogoś ciekawego? Klikasz w jego pulsujący kafelek na liście węzłów i jednym przyciskiem "Przełącz na TG" od razu wrzucasz swoje radio na jego grupę rozmowną! ( uwaga odświeżanie jest ustawione na 15 sekund, jest to celowy zabieg by nie obciążać serwerów ciągłymi zapytaniami )

3.
Inteligentne Ikonki i Dane Radiowe
Koniec z domysłami, z czego ktoś nadaje. System automatycznie analizuje oprogramowanie węzła i przydziela mu odpowiednią ikonę: Radio (
), Aplikacja mobilna (
) lub Komputer PC (
). Dodatkowo najechanie na kafelek (lub kliknięcie na mapie) zdradza dokładną częstotliwość (QRG) oraz ton CTCSS danego operatora.

4.
Płynność i nowy ekran powitalny
Cały interfejs zyskał płynne, smartfonowe animacje przełączania zakładek. Poprawiłem też stabilność pełnoekranowej mapy (GridMapper z blokadą "uciekania"), zoptymalizowałem odpytywanie API różnych sieci, a po aktualizacji przywita Was nowy ekran Changeloga.

Jak zaktualizować?
Standardowo, nie trzeba niczego wgrywać ręcznie. Wystarczy wejść w zakładkę Zasilanie na swoim Dashboardzie i kliknąć
Aktualizuj System. Malinka pobierze łatkę, zrestartuje się i nowy panel będzie gotowy do akcji!
Jeszcze nie korzystasz z PrimeNode?
Jeśli ktoś z Was nie posiada jeszcze systemu, a chciałby go wypróbować – udostępniam gotowy obraz programu przeznaczony specjalnie na płytki Orange Pi Zero v1 z zamontowanym modułem radiowym (HAT) SA818 (np. typu FM Poland lub VoltNode).
Wszystko znajdziecie na moim oficjalnym repozytorium: github.com/ArduUTP
UWAGA : Jeśli już wcześniej zainstalowałeś/aś oprogramowania, a nie była przeprowadzona żadna z wcześniejszych aktualizacji, proszę po pobraniu najnowszej łatki o kliknięcie zapisu ustawień w zakładce Radio. Jest to bardzo ważne by zastąpić stary błąd związany z CTCSS!
Dajcie znać, jak Wam się podoba nowy interfejs i czy Smart Config ułatwia życie!
73! SQ7UTP
Ostatnie dni były bardzo pracowite. Przeanalizowałem Wasze sugestie i postanowiłem mocno skupić się na wygodzie użytkowania (UX) oraz szybkości obsługi naszego systemu z poziomu przeglądarki.
Z przyjemnością ogłaszam, że właśnie wjechała potężna aktualizacja PrimeNode do wersji V1.3! System wchodzi na zupełnie nowy poziom interaktywności.
Co nowego w wersji V1.3?
1.
Dodawanie grup z palca w konfiguracji bywało uciążliwe. Teraz po kliknięciu w pole "Startowe TG" lub "Monitorowane TG" wyskakuje piękny, dotykowy panel. System sam zaciąga Twoje ulubione grupy z zakładki DTMF! Wyklikujesz to, co chcesz (pojedynczo lub jako listę), a system sam układa to w zgrabne "pastylki".

2.
Kafelki węzłów i znaczniki na mapie teraz dynamicznie pulsują na czerwono, gdy ktoś nadaje. Widzisz kogoś ciekawego? Klikasz w jego pulsujący kafelek na liście węzłów i jednym przyciskiem "Przełącz na TG" od razu wrzucasz swoje radio na jego grupę rozmowną! ( uwaga odświeżanie jest ustawione na 15 sekund, jest to celowy zabieg by nie obciążać serwerów ciągłymi zapytaniami )

3.
Koniec z domysłami, z czego ktoś nadaje. System automatycznie analizuje oprogramowanie węzła i przydziela mu odpowiednią ikonę: Radio (
4.
Cały interfejs zyskał płynne, smartfonowe animacje przełączania zakładek. Poprawiłem też stabilność pełnoekranowej mapy (GridMapper z blokadą "uciekania"), zoptymalizowałem odpytywanie API różnych sieci, a po aktualizacji przywita Was nowy ekran Changeloga.

Jak zaktualizować?
Standardowo, nie trzeba niczego wgrywać ręcznie. Wystarczy wejść w zakładkę Zasilanie na swoim Dashboardzie i kliknąć
Jeszcze nie korzystasz z PrimeNode?
Jeśli ktoś z Was nie posiada jeszcze systemu, a chciałby go wypróbować – udostępniam gotowy obraz programu przeznaczony specjalnie na płytki Orange Pi Zero v1 z zamontowanym modułem radiowym (HAT) SA818 (np. typu FM Poland lub VoltNode).
Wszystko znajdziecie na moim oficjalnym repozytorium: github.com/ArduUTP
UWAGA : Jeśli już wcześniej zainstalowałeś/aś oprogramowania, a nie była przeprowadzona żadna z wcześniejszych aktualizacji, proszę po pobraniu najnowszej łatki o kliknięcie zapisu ustawień w zakładce Radio. Jest to bardzo ważne by zastąpić stary błąd związany z CTCSS!
Dajcie znać, jak Wam się podoba nowy interfejs i czy Smart Config ułatwia życie!
73! SQ7UTP