IDZIE NOWE: Polstar - Polska sieć AllStarLink

ŁukaszSP7ALM

IDZIE NOWE: Polstar - Polska sieć AllStarLink

Post autor: ŁukaszSP7ALM »

Szanowni.

Spieszę donieść dwie dobre informacje.

Pierwsza informacja.
Udało nam się w dniu dzisiejszym (14.08.2026) dokończyć oficjalny dashboard naszej sieci AllStarLinkowej pod robocza nazwą PolStar Network i jest on dostępny pod adresem:

https://polstar.network

Widać teraz w jednym miejscu, jakie nody są podłaczone do naszych dwóch hubów oraz który węzeł aktualnie nadaje. Piszę używając słowa "oficjalny", ponieważ jest on zbudowany w oparciu o gotowe rozwiązanie developerów AllStarLinka pod nazwą Allmon i stanowi część jego ekosystemu. W mojej opinii jest on bardzo prosty i zarazem bardzo czytelny. Zawiera niezbedne informacje dotyczące naszej sieci, oczywiście za wyjątkiem kwesti związanych z powstałymi bridgami do SVXLink czy DMR. I tu następuje...

Druga informacja.
W dniu wczorajszym (13.08.2026) powstał kolejny most do sieci DMR, tym razem do TGIF Network pod nr TG 26055. Jeśli ktoś korzysta z trybów cyfrowych i akurat jest w tej sieci, to zapraszam do testów na TG 26055 w TGIF Network. Sprawdzenia wymaga jeszcze wysterowanie audio na styku AllStarLink - TGIF. W sieci TGIF Network nasza siec przedstawia się moim znakiem SP8MDH, a na naszym dashboardzie jest to węzeł o nr 1100 odpowiednio opisany. Uprzedzając pytania odpowiem: tak, teraz można w sieci ADN System rozmawiać na TG 26055 z siecią TGIF Network na TG 26055. ;-)

Dla przypomnienia.
Aktualnie mamy następujące możliwośći łączenia się:

AllStarLink --> węzły: #65318 lub #66881 - (celowo użyłem słowa "lub", gdyż w sieci ASL nie należy łączyć się do więcej niż jednego węzła z uwagi na możliwość zapętlenia sieci)
FM-261 HUBlink --> TG 26155 (tak, to nie jest pomyłka: TG 26155)
SQLink --> TG 26055
ADN Systems --> TG 26055
TGIF Network --> TG 26055

Zatem łącząc się na przykład w sieci HUBlink z TG 26155 słychać będzie rozmowę w pozostałych wymienionych miejscach jednocześnie (grupach, węzłach, systemach), a także - dzięki temu, że HUBlink jest w tzw. trunkingu z innymi reflektorami w ramach sieci SVXLink - będzie słychać również w Szwecji, Hiszpanii, Italii i Ukrainie, o ile osoba w będąca w tych krajach wybierze w swojej macierzystej sieci SVXLink grupę TG 26155.

Miłych łączności i do usłyszenia.
Paweł SP8MDH

Źródło:
d4a.uk
Pozdro dla Marcin M0IQF & Team
SP7ALM 👌
SM7VMS

Re: IDZIE NOWE: Polstar - Polska sieć AllStarLink

Post autor: SM7VMS »

Dzięki Łukasz za wpis.
Pociągnę ten wątek i wkleję wpis Pawła SP8MDH z naszego PolStar forum nahttps://groups.io/g/polstar/message/20
-----------------------
Szanowni Koledzy i - mam nadzieję, że może w końcu - Koleżanki.

Ten rok jest bardzo dynamiczny w rozwoju rożnego rodzaju technologii, aplikacji czy urządzeń związanych z naszym krótkofalarskim hobby. Ogólnie bardzo dużo się dzieje. Dużo dzieje się też i u nas, bo niedawno pisałem o nowej integracji naszego polskojęzycznego AllStarLinka z siecią TGIF Network, a już mam kolejną dobrą informację.

W dniu dzisiejszym (19.08.2026) zostało uruchomione połączenie z FM Poland na grupie TG 26005 z naszym węzłem ASL 65318. Nie ma znaczenia, czy łączycie się bezpośrednio z węzłem ASL 65318 (Poland ASL Hub) czy 66881 (SR5OK), rozmowy są i tak przenoszone pomiędzy nimi i trafiają do wszystkich możliwych grup, sieci, aplikacji, radiotelefonów, urządzeń, komputerów,.. które w jakikolwiek sposób są połączone z nami.

A lista możliwych połączeń wydłuża się i aktualnie wygląda tak:
1) AllStarLink --> węzły: #65318 lub #66881
2) HUBlink FM-261 --> TG 26155
3) SQLink --> TG 26055
3) FM Poland --> TG 26005
5) ADN Systems --> TG 26055
6) TGIF Network --> TG 26055
7) EchoLink --> węzeł SR5OK-L #54488

Zapraszam do testowania i informowania mnie o nieprawidłowościach. Z uwagi na te wyżej wymienione integracje różnych sieci i systemów, pamiętajcie o kilkusekundowych przerwach pomiędzy wejściami (nie "na żyletkę"). Nasze głosy muszą teraz pokonać czasem kilka czy kilkanaście serwerów po drodze, aby dotrzeć do odbiorcy, co powoduje nieznaczne opóźnienia. Trzymanie się tej prostej zasady pozwoli nam wszystkim rozmawiać w komfortowych warunkach i zrozumieć się bez przeszkód.

Miłych łączności i do usłyszenia.
Paweł SP8MDH
https://polstar.network
------------------------
73 de Mirek SM7VMS
ODPOWIEDZ