Hotspot FM-POLAND
Re: Hotspot FM-POLAND
Poprawiłem jeszcze remote oled
Mam ale to jest bardzie skomplikowane bo bierze ustawienia z WEBCnf.ŁukaszSP7ALM pisze: 07 lut 2026, 12:35Dopisz sobie jeszcze w reflector API : http://sqlink.pl:8091/statusSQ5ABW pisze: 06 lut 2026, 23:45 Udało się mi w końcu przestawić najnowszą wersję FM-POLAND na SQLInk - trzeba grzebnąć dodatkowo w /etc/svxlink/svxlink.conf bo nie wszystko się zmienia "automatycznie".
sqlink.jpg
Będzie Ci pokazywał także aktywność![]()
mozna gdzieś ustawić zeby hotspot podawał poprawny czas? Bo w UK spieszy sie o godzinę
Wieslaw MW7YEE
Wieslaw MW7YEE
-
ŁukaszSP7ALM
Jeśli chodzi o soft Marcina M0IQF, to podczas wypalania karty sd trzeba zaznaczyć w imager rpi lokalizacje. I wtedy mamy ustawiony odpowiedni czas do danej lokalizacjiMW7YEE pisze: 08 lut 2026, 17:27 mozna gdzieś ustawić zeby hotspot podawał poprawny czas? Bo w UK spieszy sie o godzinę![]()
Wieslaw MW7YEE
Re: Hotspot FM-POLAND - HELP!
Cześć Panowie (i Panie, jeśli są)
Potrzebuje Waszej pomocy, mam hotspota fM-Poland, nie do konca wszystko dzialalo wiec zaczalem grzebac....
Myslalem ze ogarne, bo choc młody stazem to sporoooooo starszy w metryce i .... nie ogarniam....wiem, wstyd
Skonczyło sie na stracie programu, kopia "oczywiscie" nie zadziałała. I teraz nie wiem co wgrac, prosze doradzcie!
Mam Orange Pi zero v1.5 i chyba "oryginalna" plytke SP0DZ ver.1.2
Dodatkowo, choc nie ma to znaczenia na pewno mój hotspot działa na 2m - 145.5375..
W załaczeniu -zdjecia płytek.
Z góry dziękuję i pozdrawiam, Przemek
Potrzebuje Waszej pomocy, mam hotspota fM-Poland, nie do konca wszystko dzialalo wiec zaczalem grzebac....
Myslalem ze ogarne, bo choc młody stazem to sporoooooo starszy w metryce i .... nie ogarniam....wiem, wstyd
Skonczyło sie na stracie programu, kopia "oczywiscie" nie zadziałała. I teraz nie wiem co wgrac, prosze doradzcie!
Mam Orange Pi zero v1.5 i chyba "oryginalna" plytke SP0DZ ver.1.2
Dodatkowo, choc nie ma to znaczenia na pewno mój hotspot działa na 2m - 145.5375..
W załaczeniu -zdjecia płytek.
Z góry dziękuję i pozdrawiam, Przemek
-
Marcin SQ7UTP
Hey Przemku.
Napisz dokładnie co tam zacząłeś grzebać i co dokładnie nie zadziałało to uda nam się znaleźć jakieś rozwiązanie.
Wstępnie można wgrać nowsze oprogramowanie od fm poland, zaprogramować moduł radiowy ( czy to na 2m czy 70cm to nie ma znaczenia ) uzupełnić dane reflektora i musi to zadziałać.
Ewentualnie możesz użyć alternatywnego oprogramowania które opisałem w osobnym wątku na Orange Pi Zero oraz SA818.
Pozdrawiam, Marcin SQ7UTP
Napisz dokładnie co tam zacząłeś grzebać i co dokładnie nie zadziałało to uda nam się znaleźć jakieś rozwiązanie.
Wstępnie można wgrać nowsze oprogramowanie od fm poland, zaprogramować moduł radiowy ( czy to na 2m czy 70cm to nie ma znaczenia ) uzupełnić dane reflektora i musi to zadziałać.
Ewentualnie możesz użyć alternatywnego oprogramowania które opisałem w osobnym wątku na Orange Pi Zero oraz SA818.
Pozdrawiam, Marcin SQ7UTP
Witaj Marcin 
No tak, najprostsze rzeczy są najtrudniejsze do wymyślenia
No ale faktycznie spróbuję najpierw zacząć od oprogramowanie które opisałeś a awaryjnie gdyby coś nir poszlo to spróbuję wgrać oryginalny FM Poland. A co nagrzebałem - szczerze mówiąc to nie wiem, no po prostu hotspot przestał dzialac - może karta padła?, ale to mniejszy problem bo i tak wgram na nową kartę.. 
Dzięki za szybki odzew, dam znać co i jak. pozdrawiam!
Przemek SA6PWS
No tak, najprostsze rzeczy są najtrudniejsze do wymyślenia
Dzięki za szybki odzew, dam znać co i jak. pozdrawiam!
Przemek SA6PWS
Hello 
Walczylem długo, parenascie prob, nagrywan roznych obrazow, w desperacji na rozne karty, hihi,
ostatecznie zadzialal tylko PrimeNode. Nic innego nie ruszylo. Ale to i tak do przodu, mimo wszystko
Jeszcze bede probowal wgrac inne obrazy, ale juz bez stresu!..
Pozostaje jeszcze audio, nic nie słysze, ani w radiu ani w kompie... zawsze pod górkę
Dzieki i pozdrawiam, Przemek
Walczylem długo, parenascie prob, nagrywan roznych obrazow, w desperacji na rozne karty, hihi,
ostatecznie zadzialal tylko PrimeNode. Nic innego nie ruszylo. Ale to i tak do przodu, mimo wszystko
Pozostaje jeszcze audio, nic nie słysze, ani w radiu ani w kompie... zawsze pod górkę
-
Marcin SQ7UTP
Heyka!sa6pws pisze: 22 lut 2026, 19:05 Hello
Małymi kroczkami a mamy jakieś postępy
Problem z audio można szybko zdiagnozować, najlepiej jak byś podsyłał albo chociaż opisał co ustawiasz żebyśmy mieli jakiś punkt zaczepienia
Trzymam kciuki